Tapasztalatok: kevesebb reakció, mélyebb figyelem, kitágult érzékelés, belátások, tisztább bőr, némi szédültés.
Minden évben tartok léböjtöt ősszel, de sima böjttel eddig még nem próbálkoztam.
Úgy kezdődött, hogy vasárnap nem reggeliztem, ebédre egy kis karfiollevest ettem, aztán vasárnap délutánra megérkezett a Mikor, ha nem most? böjtöljek ihlet. Valójában már hetek óta pörgött bennem, hogy jót tenne egy kis tisztító kúra, ezért örültem a hívásnak. 

Mit tartalmazott a böjt?   

Tiszta vízet és különféle gyógyteákat ittam, amikre éppen szomjaztam. 

Böjt és mozgás

Naponta több órát töltök a szabadban, mozgok, erdőben vagyok, futok, jógázok, táncolok.
Ebben a 3 napban lecsökkent a mozgásom: 2 db jóga óra (főként csavarásokat, nyújtásokat, lágy átmozgatásokat tartalmaztak némi flowval fűszerezve) és naponta kb. 2 óra séta – elosztva reggel, este és délben egy hosszabb erdei alkalomra. 

Böjt munka mellett

Vasárnap kezdtem a böjtöt és nem számoltam vele, hogy milyen hatással lesz a teljesítményemre.
Online dolgozom, magamnak osztom be az időmet. Mindent elvégeztem, mégis több szabad időm marad, mert a felesleges tevékenységek úgymond kiiktatódtak. 

Rájöttem, hogy nincs szükségem plusz ingerekre és arra, hogy több időt töltsek online felületen, mint amennyire épp szükség van. Így kiválasztottam napi 2 alkalmat erre, amikor elintéztem mindent, amit kellett.

Fontos lett megkérdőjeleznem magam „miért teszem?”. Ez hozott igazán élés belátásokat és csökkentette azoknak a perceknek a számát, amik csak úgy kitöltötték a napomat. Kevesebb reakció és tiszta akciók. Így a napok egyre áramlósabbá, könnyedebbé, szelidebbé váltak.

A belső takarítás külső takarítást is eredményezett. Még a gépemről, levelezéseimből, lementett anyagokból is kikerültek, amikre már nem volt szükségem. Rendszereztem.
A lakás rendbentartást azért nem említem, mert szeretem a rendet, így ezen a területen nem éreztem különösebb változást.

Zenék? Ebben a 3 napban még azokat sem hallgattam. Egyszerűen csak élveztem a csendet.

A legegyszerűbb mégis legszívbevágóbb az volt, mikor felismertem, hogy minden pontosan az én tükörképem. Az én értelmezésem szerint történik az életemben.
Neked is mást jelent az élet és nekem is. Neked is mást jelent az értékesség és nekem is. Neked is mást jelent a munka és nekem is.

Arra volt szükségem, hogy rálássak, hogy a szavak mögé érzéseket teszek és koncepciókat gyártok. Velük teremtem teremtem az életemet. Ha a vállalkozás csak bevételi forrás, akkor eszerint élek. Ha az értékesség számomra a munkában való megfelelelésem, akkor aszerint élek. Ha akkor vagyok igazi nő, ha családom és férjem van, akkor az fog azzá tenni.

Neked mit jelent az ÉLET? Mi van emögött a szó mögött?
Mit jelent az ÉRTÉKESSÉG?
Mit jelent NŐnek / FÉRFInak lenni?

És mi történik, ha ezeket már látjuk? Ha nem kötjük magamat hozzájuk? Ha új nézőpontból szemléljük?
Akkor megváltoztatjuk. De erről lehet majd később írok. 🙂

A kevesebb több. – ez lett a mottóm a 3. nap végére.


Konklúzió

Amikor már látjuk, hogy mit társítunk a szavak mögé, akkor képesek vagyunk változtatni is rajtuk. Ezt hívjuk tisztán látásnak a vipassanában. Amikor a tó csak tó. Nem pedig az a tó, ahol gyerekként annyit játszottam, vagy ahol elmerült a papírhajóm.
Amint tudatába kerülünk hogyan kötődnek szavakhoz hitrendszerek, érzelmi energiák, akkor már látjuk a rendszer működését. Innen pedig a következő lépés, hogy ezeket megfigyelve, eloldva elinduljunk egy szabadabb élet felé. 

Mikor böjtölj?

Bármikor amikor hívást érzel rá és teheted ezt felkészülve is erre az alkalomra, ráhangolódva előre kívül-belül.  

Miért böjtölj?

Tisztít, méregtelenít. Testileg, lelkileg, elme szintjén. Feleslegessé válnak olyan érzelmek, mint a harag, ítélkezés, túlreagálni helyzeteket vagy az erőlködés, erőltetés az élet bármilyen területén.

A felismerések, belátások változást indítanak. Amikor megváltozik a hozzáállásunk a dolgokhoz, akkor megváltozik az életünk.  

Megtartom ezt a jó szokást, hogy évente 1-2 alkalommal böjtölök és segítek a rendszernek, testemnek, lelkemnek, elmémnek elcsendesedni, mélyebb belátásokra térni. Miért ne tenném ezt meg magamért?

Visszaérkezés

Célszerű a böjt után ráhangolódni, hogy mit kíván most a tested. Mi esik jól. Elkezdeni tudatosan választani, megszagolni az ételeket, rágni, élvezni az ízeket. Megfigyelni milyen hatással van az étkezés a testedre, energiaszintedre. Ezek is nagyon izgalmas és érdekes tapasztalások és segítenek később is tudatos döntéseket hozni a táplálkozás területén is.

Szeretettel mára,
Mona

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük