Az emberi test egy csodálatosan felépített rendszer. Ha megismered, akkor képes leszel megfelelőképpen, energiatakarékosan használni és nem csak a fájdalmakat tapasztalni.

Kezdjük egy kis történettel.  Az első gerinces állat a hal, aki oldalra hajlításokkal cikázik. Amikor megjelentek a hüllők, akkor megjelent az igény a nyaki gerincszakasz mozgékonyságára és a végtagok a törzs alá kerülnek. Változott a forma. A funkció pedig meghatározza a strukturát. Amire igény van, az kialakul. Az emberek és a majmok gerincének a felépítése között az alapvető különbség, hogy a majmoknál nem alakult ki az ágyéki lordózis. Ahogy változott a forma, úgy alakultak ki a gerinc görbületei.

Porckorong tartja el egymástól a csigolyákat és biztosítja a mozgathatóságot. Két része van a külső rostos gyűrű és a belső kocsonyás mag. A porckorongok segítik a járást, mert belehúznak az egyes lépésekbe. A belső kocsonyás mag úgy mozdul, ahogyan te is mozdulsz. Ha előre hajolsz, akkor a mag hátrafelé tolódik, ha hátra hajolsz, akkor előrefelé, a has irányába tolódik. Tudtad, hogy a porckorong fentről strapabíróbb, mint maga a csigolya? Ha egy elefánt rááll, akkor a csigolya eltörik, de a porckorong megmarad. El tudod képzelni, hogy ha ekkora terhelést kibír, akkor mennyi mindent kell tenned a testeddel, hogy ez összezsugorodjon? 

A tested szöveteit a vérkeringés táplálja. A porckorongot kb. 14 éves korodig szintén. Utána viszont diffúzióval veszi fel a táplálékot, melyhez nélkülözhetetlen a mozgás. Amikor a nyomás nagy, a porckorong vizet tol ki magából, amikor a nyomás kicsi, akkor tápányagot szív fel. A mozgásszegény környezet, napi ülő munka hatására a porckorongok kötőszöveti rostjai kiszáradnak, megrepedeznek, magasságuk a normáltól eltérő lesz és lelapulnak. Ezzel együtt jár, hogy csökken a csigolyák közötti távolság. A csigolyák közötti izületeket szalagrendszer tartja, segítve, hogy tudj előre-hátra-oldalra hajlítani és csavarodni.

Mi történik, amikor nem energiatakarékos módon üzemel a tested, például helytelen tartásban ülsz? 

A keresztcsontodnak van egy meghatározott dőlésszöge. Ha domborítod az ágyéki szakaszt (a természetes homorítása helyett), akkor a keresztcsontot magad alá tekered. Ezzel az itt lévő csigolyák kisizületi tokja kifeszül, összecsúszik, a csigolya kitágul, a porckorong magja hátrafelé tolódik és nő a feszültség a rostos rétegben. A hamstring (lábszár hátsó izmai befeszülnek), a gerinc elülső szalagja megrövidülnek, így a párja a gerinc hátsó szalagja kifeszül, a tövisnyúlványok közötti szalagok távolodnak, a trapéz izom felső része befeszül (a fejed súlya kb. 5 kiló, amit meg kell tartanod a derekaddal), a nyak előre esik, a fej-nyakizom megnyúlik. Megjelenhet a kiegyenesedett nyaki lordózis, és a kiegyenesedett ágyéki lordózis is. A test számára nem megfelelő ülés következtében rengeteg változás következik be a mozgásszervrendszeredben az évek alatt. Egyes izmok feszültségben maradnak, mások megnyúlnak. A gerinc melletti szalagrendszer nem tudja ellátni a funkcióját, ezért a test más izmai átveszik ezt a szerepet. A tested egy csodálatos rendszer, mert alkalmazkodik hozzád. Bizonyos ideg-izom kapcsolatok kihalnak és a test talál helyettük újat. A probléma ezzel csak az, hogy így az energiatakarékos, könnyed tested helyett lesz egy fájdalmakkal teli, rosszul funkcionáló rendszer amit csak akkor veszel észre, amikor már tényleg nagyon fáj.

Ami még kimaradt. 

Az energiatakarékos üzemmódhoz szükség van a hasizmok legmélyebb rétegének a haránthasizom és a gerinc csigolyái között futó mély rétegű multifidus izom (sokbahasad izom, melyek 3-4 csigolyát hidalnak át) működésére. Amikor egyenetlen talajon sétálsz, ezek segítenek megtalálni a stabilitást. A két izom egy idegrendszeri működésbe egyesül, ezért ha az egyikkel elveszik a kapcsolat, akkor a másikkal is. Ma már sajnos a 10-12 éves gyerekeknek is ágyéki sérvük van, mert betonon nőnek fel és tanulnak meg járni, így hamar elveszik ez az izom-ideg kapcsolat. Ha pedig elveszett a rendszer keres más megoldást és máris elterelődött a test egyensúlya.

Az emberi test nem arra született, hogy napi 8-10 órát ülésben töltsön, de amint látod alkalmazkodik hozzá. Persze ennek ára is van. Könnyen belátható, hogy az, amit több éves helytelen tartással összezavartunk a testi működésünkben (kezdve attól, hogy már az iskolában is órákon át ültünk), nem fog rendeződni egyetlen jóga óra alatt. De a jóga tökéletes eszköze lehet a diszbalanszok kiegyensúlyozásának. A jóga szimmetriára épít és a gyakorlatok úgy vannak összeállítva, hogy a testet olyan pózokba helyezze, ami kizökkenti a megszokott és beidegződött mozgásmintáiból. Segíti a koncentrálást, a saját tested megfigyelését és az egyensúly helyreállítását. Nyújtja azokat az izmokat, amelyek megrövidültek és erősíti azokat, amelyek elgyengültek.

Mi a megoldás, ami rendelkezésedre áll? 
– Találd meg a kapcsolatot a haránthasizomhoz és a multifidushoz.
– Erősítsd meg őket.
– Nyújtsd a gerincet, hogy távolodni tudjanak a csigolyák közötti kisizületek.
– Mozogj rendszeresen, hogy az ellaposodott porckorongok újra megerősödjenek.
– Nyújtsd azokat az izmokat, amelyek megrövidültek.
– Erősítsd azokat, amelyek elgyengültek.
– Figyelj a testedre a munkahelyeden, otthon, séta közben vagy a sorban állva is.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük