Mert néha megborulunk, állandó pörgésben van az agyunk, elveszünk az érzésekben és közben még hibáztathatjuk is magunkat, hogy miért nem szállt már meg a Buddha nyugalom, vagy mi történt, pedig már „olyan jól voltunk”. A lényeg, hogy az életben változás van. Az almafa se folyamtosan terem, mert néha ő is pihen, virágzik, lehullajtja a leveleit.
Tévedés azt hinni, hogy nekünk állandóan virágozni kell. Semmit nem kell. Lehet bármit érezni, bármit gondolni. A fontos az, hogy tudjuk mit kezdjünk vele, ha éppen nem a nirvana állapotaiban leledzünk.


Írd ki magadból

Egy egyszerű módszer, ami remekül használható olyan esetekben, amikor rengeteg gondolat kavarog bennünk, mi pedig hol ide, hol oda csapódunk. Az írás oldja a feszültséget, bizonytalanságot és a tehetetlenséget is átfordítja. 


Lélegezd ki

Helyezkedj el egy számodra kényelmes ülő testhelyzetben. Figyeld meg a légzésedet. Ha elkalandoznak a gondolataid, akkor is térj vissza a légzés figyeléséhez. Tartsd ezt a fókuszt. Belégzés. Kilégzés. Belégzés. Kilégzés. 


Érzelem menedzsment

A légzés figyeléséről áttérhetsz az érzelmekre. Engedd, hogy felmerüljünek azok az érzelemek (harag, düh, félelem, …) amik nem hagynak nyugodni. Adj teret nekik azáltal, hogy csak békésen figyeled ezeket. Ők a hullámok, te pedig a tenger mélyéről figyelsz. A formájukat, színüket, illatukat, állagukat. A figyelem energiája változást hoz. Ezt is csak kövesd. 


A természet ajándéka

Sétálj egyet, lélegezd be a friss levegő illatát, hallgasd a madarakat, érezd a napsugarakat, szelet, figyeld a vizet. A természet gyönyörűen tanítja nekünk a békés változást. Megéri kapcsolódni hozzá. 


Égesd el – a sámánok útján

Ha szeretnéd eloldani magad valamitől, pl.: az aggodalom már nem szolgálja a jövődet, mert állandó frusztrációt okoz, akkor fújd bele ezt egy fadarabba, fogpiszkálóba és dobd a tűzbe, égesd el. Legyen meg benned a tiszta szándék, hogy ezentúl olyan szitációkban amikor a frusztrációt választottad, most másképp cselekszel, más érzésekhez, gondolatokhoz kapcsolódsz. 
1. Írd össze, mit szeretnél eloldani magadtól,
2. ezeket lélegezd rá, fújd rá egy fadarabra,
3. figyeld, ahogyan elég,
4. írd össze milyen érzéseket, gondolatokat, cselekedeteket szeretnél, hogyan viselkedik az új „te”.


Meséld el

Keress valakit, aki értő figyelemmel meghallgat, akiben bízni tudsz és segít továbbjutni a folyamataidban. Csodás érzés, mikor van valaki, aki azt látja, akik valójában vagyunk. Aki nem a kicsinységünket, hanem a bennünk rejlő lehetőségeket mutatja meg nekünk és afelé hív, amit elfelejtettünk.


Szeretettel, 
Mona 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük